Rajinnya nak update blog ni kan..;)
Tapi entri kali ni nak bg semua feeling2 macam seorang wife yg sejati, bekerjaya tapi still bole masuk dapur masakkan untuk suami dan anak-anak kan...ewah..
Resepi nasi ayam ni sangat mudah dan simple je...Mula-mula mmg ikut sebijik-sebijik dalam kertas resepi orang. Tapi kali kedua saya da olah ikut citarasa sendiri untuk jadi lebih mudah. Saya pun baru cuba jugak tahun ni, tapi da banyak kali buat. Bila dapat feedback yang baik, time raya haritu beranikan diri masak banyak, untuk 15org makan..Alhmadulillah misi berjaya!fuhh....
Ok, let's tengok resepi nasi ayam ni.
Bahan untuk nasi
1 kilo beras (ikutla nak masak untuk bape)
1/2 cawan halia (dikisar)
1/2 cawan bawang putih (dikisar)
1/2 sudu garam
Serbuk perasa ( guna kiub ayam )
3 helai daun pandan
Air paras sukatan beras
Minyak untuk tumis
Bahan untuk sos
15 batang lada merah
5 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
15 biji limau kasturi, ambil jusnya
3/4 cawan air masak
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula
Bahan untuk Ayam goreng madu
1 ekor ayam (potongla kecik2)
3 sudu besar madu
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
Air untuk rebus secukupnya
Minyak untuk menumis dan menggoreng ayam
Dikisar:
1 ibu jari halia
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara untuk buat nasi :
- Panaskan minyak dalam periuk nasi.
- Masukkan daun pandan, halia dan bawang yang telah dikisar.
- Tumis sehingga naik bau, masukkan garam, serbuk perasa dan air ( sukat ikut paras beras) dan gaul rata.
- Masukkan beras dan gaul rata. Kemudian tutup periuk nasi dan biarkan ia masak.
Cara untuk buat Sos :
- Kisar bawang putih, halia dan lada merah bersama jus kasturi, garam dan gula.
- Kemudian masukkan air masak.
- Kisar lagi, imbangkan rasa dia, tambah garam atau gula ikut citarasa masing2.
Cara untuk buat Ayam goreng madu :
- Bersihkan ayam dan potong ikut saiz yang korang nak.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan ayam dan rebus sehingga masak. ( nak tahu da masak ke belum, cucuk daging ayam td, make sure xd darah da ye). Bila da masak angkat dan toskan airnya.
- Campurkan madu, sos tiram, kicap. Sapukan rata pada ayam telah direbus tadi.
- Perap 1-2 jam.
- Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam.
Cara buat Sup
- Gunakan air rebusan ayam untuk Ayam goreng madu tadi.
- Tambah garam dan serbuk perasa secukup rasa.
- Taburkan daun sup dan bawang goreng.
Cara buat Sos Kicap
Masakkan sos yang diguna untuk memerap ayam sehingga mendidih. Imbang rasa ikut citarasa anda ye.
Ok....Siap untuk dihidangkan,simple je kan! Alhamdulillah..;)
Ini hasilnyaa..tapi yang ni untuk 4orgnye makan je ye.....huhuh |
Selamat Mencube!~
No comments:
Post a Comment